nouveau site J-2
Menu

Chalet Fontany

Chalet Fontany

The revival 

Location: Méribel Village

Completion: 2017  

Surface area: 280 m2

Layout: 3 floors, including 1 semi-basement- Ground floor: ski room, wellness area (whirlpool bath, sauna), multi room, dormitory with 2 double beds and 2 single beds - First floor: 2 en suite bedrooms with bathroom and shower, master suite with bathroom and shower leading on to the balcony - Second floor: living rooms with large lounge and fireplace, dining room and a fully equipped kitchen.    

The brief: 

- Rebuild of a chalet while respecting the existing footprint and character of the original chalet but with a more contemporary dimension. 

- Extend the basement and connect it to the architecture. 

- Create the entire interior architecture. 

- Fit out and manage the furnishings throughout.  

 

Architectural choice: 

Completely knocked down and rebuilt, this welcoming, family chalet, a landmark of Méribel Village, is a real tribute to a heritage of stone and old wood. Maintaining the same footprint as the original one, the outside now gives off a contemporary feel while the inside enjoys a more comfortable acoustic and thermal environment. Atelier Rémi Giffon took advantage of the demolition to dig out a 65 m2 basement room now home to a multi room and a 6-bed sleeping area. This new space is annexed to the old cellars, now converted into a wellness area with built-in whirlpool and sauna accessible from the ski room, marking the entrance. This results in a particularly user-friendly leisure room with controlled artificial lighting making up for the lack of natural light by controlled and backlit photography, such as a window looking out into the snow-covered forest. The whole first floor accommodates the sleeping areas complemented by the natural tones of old wood, broken up by flat white surface and Vals stone in the bathrooms. These spaces are set off by the warm textiles of the curtains and headboards made by the Filature Arpin The top floor is fully dedicated to the living rooms. The pleasant proportions bask in the bright light from the windows nestled between the wooden framework. 

 

Added value of the project: 

The major asset of this new layout is that it sits well in its environment. The architectural interpretation of each floor lends itself to autonomy whilst providing privileged walk-in access. The very body of the chalet bursts out of the ground to seek light and the breathtaking views of the 3 Vallées and the Dent de Burgin, on full display from the living areas. Atelier Rémi Giffon also put the emphasis on bespoke fittings, with a few subtle architectural references, such as the dormitory on the ground floor, in a vertical and horizontal nod to the cross design of the Savoy flag.

Read text
Log window