nouveau site J-2
Menu

Chalet Snjör

Chalet Snjör

Modernising the authentic 

Location: Courchevel 1850

Completion: 2017 

Surface area: 315 m2

Layout: 4 floors, including 1 basement - Basement: wellness area (hammam, sports room and massage room), billiards table and bar - Ground floor: ski room, 2 bedrooms with en suite bathrooms and 1 double family room, dressing room, office - First floor: dining room, lounge kitchen - Second floor: master suite with bathroom and dressing room.  

The brief: 

- Restore the unused basement. 

- Redevelop the upper floors, reinterpreting the existing ones. 

 

Architectural choice: 

This unusual authentic chalet, built in the early 2000s, stands out because of its architectural features, namely its quirky roof, making for a one-of-a-kind composition. Atelier Rémi Giffon was first asked to rework the entire basement, originally consisting of a dormitory, a cellar and a maid's room. The interior designers started from scratch by keeping only the supporting structures. This floor is now predominantly taken up by a billiards area with a bar. The transient lounge area sports two Poltrona Frau armchairs with Vescom textile covering, linking the massage area with the hammam via a clever set of sliding and fixed partitions. The walls, fully clad with old wood, blend the basement with the rest of the chalet whilst adhering to the style. 

 

Added value of the project: 

The original flow is kept on the three upper floors where the transformation was more subtle. Thus, by making targeted changes, Atelier Rémi Giffon has instilled a more contemporary soul to the place. Take, for instance, the doors. Each one has been replaced by a new one with black steel surround, a theme repeated throughout: on the handles, appliances and chimney, topped by a 180° swivel TV. Similarly, the original parquet floor, made of solid oak, which was particularly damaged, was sanded, brushed and then stained, instantly giving it a new lease of life. To inject a more modern character, Atelier Rémi Giffon has made clever use of refined vertical decoration, punctuated by white on the walls, to break up the omnipresent old wood. Working in close liaison with the owner, a professional designer, the interior designers revamped the sleeping areas, so all the bedrooms have their own colour scheme, dictated by warm carpeting and resonating headboards. Each scheme flows through into the respective bathrooms with their distinctive cement tiles from the Bisazza Contemporary Cement Tiles collection. This stylistic dynamic resolutely sounds in the master suite too, under the ridge purlin. With its head in the clouds, "Snjör" meaning snow in Icelandic was definitely a fitting name for this chalet. 

Read text
Log window