nouveau site J-2
Menu

The 1550 Chalet

Chalet Le 1550

The landscape says it all

Location: Courchevel 1550

Completion: 2016  

Surface area: 380 m2

Layout: 4 floors – Ground floor: entrance, ski room, utility room and garage – 1st floor: 1 family bedroom with 2 twin beds and a dormitory with 2 bunk beds, 1 double bedroom, wellness area (sauna, massage and sports room), indoor swimming pool (9.2 x 3.40 m), access to outdoor jacuzzi - 2nd floor: living rooms with dual aspect fireplace, lounge and dining room and open plan kitchen, terrace - 3rd floor: master double bedroom with en suite bathroom (bathroom, dressing room, corner balcony), 2 double bedrooms with en suite bathrooms.    

 The brief: 

- Complete renovation of a chalet with a more contemporary dimension  

- New layout of the rooms incorporating an indoor swimming pool and a wellness area  

- Creating a more friendly, family-orientated chalet

- Furnishing and decoration throughout  

 

Architectural  choice: 

The site was originally made up of two dwellings. The stakeholders therefore focused on bringing them both together whilst keeping an aesthetic harmony. The underlying guideline was to achieve a fusion of authenticity and modernity, without losing the soul of the chalet. Atelier Rémi Giffon and the architect Sébastien Poisson worked on the outside aspect of the building, drawing inspiration from the existing windows to overcome a visual imbalance thereby creating a panoramic view, building in a bookcase area whilst echoing the original lounge window. On the north side, a transparent 9-metre vertical shaft opts for a more assertive approach. The glazing climbs with the stairs intensifying the effect of light. Thus, the distinctive mountain setting is preserved amidst a contemporary architectural interpretation. Wood is ever-present but in a whole new perspective. The strength of this design lies in its uniform wall to ceiling cladding in a single species of steamed and brushed Jura oak. The deep shade showcases the meticulous countertyping work consisting of sealing and sandblasting the existing framework to obtain a consistent colour. This wood also highlights the master craftmanship of the carpentry and fittings designed by the Atelier Rémi Giffon and executed by the Atelier Clodic (Albens). 

 

Added value of the project: 

Each floor brings its share of surprises. In keeping with its clients' brief for a welcoming, special chalet, Atelier Rémi Giffon created a blend of areas conducive to conversation, sharing or intimacy. On the first floor, the mirror pool takes centre stage. All eyes are drawn to the backlit trompe-l'oeil with its unobstructed view of the Vanoise mountain range reflected over the 9.2 x 3.4 metre surface area of the water. A clever trick on this plain wall. The sauna and spa at each end can only bolster the sheer indulgence of this space. The living areas on the second floor are a glowing example of the juxtapositioning of breathtaking views and interior architecture where the windows turn into live paintings and the fittings blend in seamlessly. Three bedrooms, including the master suite, stand proud in the generous proportions of the top floor. The perfect geometric design bathes in beautiful natural light, particularly enhanced in the guest rooms by the addition of dormer windows. Each bedroom area has its own identity, with built-in desk, clever storage and iconic furniture. 

Read text
Log window